Laici
kang dianggap menu sihat kerana ada bahan-bahan yang diakui baik
untuk kesihatan. Sebab itu ada yang menjadikan menu penting dalam menjaga
kesihatan. Ada ibu yang menyusu anak menjadikan laici kang sebagai penggalak
untuk menghasilkan susu badan.
Bahan
asas laici kang juga dapat menyejuk badan, tambah-tambah lagi jika dicampurkan
dengan ais.
Biasanya penggemar laici kang akan menikmatinya di restoran atau kedai makan. Sebenarnya tidak susah hendak sediakan laici kang sendiri. Memasak atau menyediakan laicikang semudah memasak menu lain asalkan ada bahan-bahan untuk membuatnya.
Sebenarnya bahan membuat laici kang tidak semestinya 'lengkap'. Apa yang
penting ialah ada beberapa bahan yang biasa terdapat di dalam menu hidangan
laici kang. Ia mengikut citarasa atau bahan apa yang ada.
Bahan membuat laici kang boleh dibeli berasingan atau yang telah disediakan
secara bercampur.
Bahan-bahan:
-
Biji Lotus.
-
Longan kering.
-
Kurma merah.
-
Anggur kering.
-
Gula batu.
-
Biji selasih.
-
Cendawan salji / kulat putih.
-
Kembang semangkuk
-
Buah kundur
Kebaikan
atau faedah mengamalkan laici kang:
-
Mengatasi masalah badan panas.
-
Membantu penghadaman.
-
Menambah darah.
-
Mengatasi masalah insomnia.
-
Meningkatkan kesihatan kulit.
Ciri-ciri
lain:
-
Bahan pemakanan yang baik untuk kesihatan.
-
100% asli dengan bahan semulajadi
-
Tiada tambahan pengawet atau pewarna buatan
Cara
memasak:
-
Bilas semua bahan-bahan atau sekadar menjirus air.
-
Masukkan bahan ke dalam periuk atau bekas memasak.
-
Tambah 1.5 hingga 2 liter air.
-
Masukkan 2 - 3 daun pandan untuk aroma.
-
Tambah gula mengikut tahap kemanisan yang diperlukan.
- Tidak perlu tambah gula jika tidak suka manis atau untuk kesihatan.
-
Panaskan sehingga mendidih sehingga 30 minit.
-
Siap untuk dihidangkan ketika suam-suam atau sejuk.
- Boleh ditambahkan ketulan ais.
Dapatkan bahan laicikang secara dalam talian. Mudah cepat murah.
No comments:
Post a Comment