Dahulu, jika disebut "bakar" sudah tentu mengguna
api atau bara kayu api (juga arang). Sekarang ini membakar sudah mudah kerana
tidak semestikan menggunakan cara tradisional. Sekarang ini banyak peralatan
boleh digunakan seperti penggoreng udara (air fryer) dan ketuhar.
Satu menu disediakan dengan cara membakar ialah ubi keledek,
selain direbus dan dibuat kuih. Ubi keledek bakar rasa sedap kerana mengekalkan
aroma dan rasa berbanding yang direbus.
Cara membakar ubi keledek di dalam penggoreng udara dan
ketuhar cukup mudah dan cepat. Kaedahnya adalah sama dengan cara membakar
makanan lain menggunakan perkakasan tersebut.
Ubi keledek yang telah dibersikan dan tidak dipotong bagi
mengelak ia cepat mengering, diletakkan di dalam perkakas membakar sama ada
dibalut dengan pembalut aluminium ataupun tidak.
Angkat setelah ubi keledek itu empuk dan sedia dimakan apabila sejuk.

No comments:
Post a Comment