Nama Kampung Gok Kapor diambil sempena kegiatan pembuatan kapur (kapur makan) di kawasan berkenaan dari dahulu dan masih wujud sehingga sekarang.
Perkataan
'gok' adalah dapur atau relau untuk memanaskan kulit kerang yag dijadikan bahan
asas untuk membuat kapur.
Kampung
Gok Kapor juga dikenali dengan nama Kampung Cina. Ia merupakan antara kampung
terawal penempatan orang Cina di Kelantan. Terdapat dua tokong Cina terkenal di
kampung tersebut.
Di
Kampung Gok Kapor terdapat pasar dikenali Pasar Gok Kapor. Pasar ini agak
terkenal bagi mereka ingin mendapatkan ikan segar dan kuih muih tempatan,
selain sayur dan buah-buahan.
Ia
menjadi pasar petang bagi penduduk Kota Bharu kerana kedudukannya hanya
kira-kira 2 kilometer dari pusat bandar.
Pasar
ini beroperasi pada sebelah petang dari pukul 03.00 petang hingga 07.00 malam.
Gambar pintu memasuki Pasar Gok Kapor.
No comments:
Post a Comment