Wednesday 18 December 2019

RASA BELIMBING BULUH REBUS


Belimbing buluh rasanya masam. Jadi, tidak ramai yang suka makan belimbing buluh melainkan yang dicampur dalam gulai dan makan dengan pencicah. Sebab itu, banyak buah belimbing buluh yang dibiarkan gugur tanpa dipungut.

Namun di Pahang, terutama di daerah Lipis, belimbing buluh dijadikan sambal hitam yang kini mendapat permintaan tinggi.

Penggunaan belimbing buluh untuk membuat sambal hitam menjadikan buah tersebut yang berbuah sepanjang tahun itu tidak dibiarkan rosak.

Satu lagi cara untuk memanfaatkan buah belimbing buluh ialah dengan merebus untuk dijadikan kudapan atau snek.

Buah belimbing yang belum ranum direbus sehingga buah menjadi kecut. Proses merebus itu akan mengeluarkan cecair punca buah belimbing buluh menjadi masam.

Buah belimbing buluh yang direbus itu ditoskan dan dikeringkan. Buah yang sudah kering akan kelihatan seperti buah kismis, tetapi ukurannya lebih besar.

Rasa belimbing buluh yang dikeringkan itu juga seakan-akan buah kismis.

No comments:

Post a Comment