Cekur
merupakan herba dalam keluarga yang sama dengan halia. Cekur juga dikenali dengan
nama kencur, cekor, chekur, cengkur dan cekur daun panjang.
Khasiat
cekur telah lama dimanfaatkan dalam masyarakat Melayu. Ia tumbuh di sekitar
kawasan rumah atau ditanam untuk mendapat hasil lebih banyak. Sekarang ini
cekur telah digunakan dalam pelbagai produk kesihatan yang menggunakan
teknologi moden. Ia lebih mudah diambil dan diamalkan apabila diperlukan.
Antara
khasiat cekur adalah seperti berikut:
- Tonik lepas bersalin, bagi mengecutkan rahim.
- Menyembuhkan kembung perut
- Melegakan perut memulas
- Mengurangkan bengkak.
- Melancarkan haid.
- Melegakan batuk.
- Sakit urat saraf
- Senak perut
- Buang angin
- Sakit sendi.
- Muntah
Pokok cekur terdiri daripada dua hingga lima helai daun yang tebal berbentuk
bujur telur dan bunganya berwarna putih keunguan. Cekur boleh membiak melalui
isinya atau rizom. Tempoh matang rizom cekur adalah di antara 8 hingga 10 bulan
selepas ditanam.
Rizom atau umbisi cekur mempunyai aroma yang agak lembut. Daun cekur digunakan
sebagai ulam dan ramuan dalam penyediaan nasi ulam dan hidangan lain.
Rizom
cekur mengandungi sebatian minyak pati sineol, borneol, kamphere, asid sinamik
dan beberapa sebatian pati minyak yang lain.
No comments:
Post a Comment