Tuesday 6 June 2023

CARA TANAM POKOK RUMBIA

 
Pokok rumbia (Metroxylon sagu) atau dipanggil sebagai pokok sagu adalah sejenis pokok palma yang tumbuh liar di kawasan lembap. Dulu tumbuhan ini tidak dikisahkan sehingga ianya dilihat sebagai ada nilai ekonomi untuk ditanam dan diproes. Kajian marfologi tumbuhan ini mendapati terdapat kelainan pada rumbia iaitu jenis yang berduri dan tanpa duri. 
 
Pokok rumbia selain ditebang untuk mendapatkan sagunya, bahagian daunnya juga boleh dijadikan atap. Pokok rumbia boleh ditanam untuk tujuan penghasilan sagu secara besar-besaran. Sarawak adalah pengeluar sagu terbesar di Malaysia.
 
Tempoh ia matang bergantung kepada kesuburan tanah. Lazimnya secara purata tanaman pokok rumbia boleh dituai apabila telah pun menjangkau umur 12-13 tahun di tanah mineral dan 15-18 tahun di tanah gambut. 
 
Pokok rumbia matang yang telah ditebang perlu diproses secepat mungkin bagi mengelakkan kemerosotan kandungan kanji di mana ia biasanya tidak melebihi 2 hari selepas ditebang. Hasilnya adalah tepung sagu rumbia boleh digunakan untuk memproses serbuk perasa (MSG), sirap glukosa, alkohol, makanan bayi, gum gula-gula, tekstil, kertas, pelekat, gam, bahan pembeku, plastik dan lain-lain.
 
Pokok rumbia mempunyai batang yang bersaiz besar dan tegap dengan tumbuh menegak sehingga mencapai ketinggian antara 10–12 meter. Batangnya dilihat mempunyai isi yang lembut dan mengandungi kandungan kanji yang tinggi.
 
Pokok rumbia mengeluarkan jambak bunga yang menghasilkan banyak bunga jenis dwiseks dan kemudian akan mengeluarkan biji-biji sagu. Bunga adalah jenis ‘protandrous’ di mana bunga jantan akan menjadi matang dahulu daripada bunga betina. Ini bagi memastikan pendebungaan kacuk (cross pollination) akan berlaku.
 
Musim berbunga akan mengambil masa dua tahun di mana selepas ini pokok rumbia akan mati. Sagu yang dihasilkan daripada batang rumbia (mulong) atau Metroxylon sagu mempunyai potensi yang semakin tinggi dalam industri makanan dan ubat-ubatan.
 
Secara tradisional bahan tanaman yang digunakan ialah sulur. Sulur rumbia yang disemai dan dijadikan anak benih perlu diambil daripada pokok induk. Kerja untuk mendapatkan sulur, penyediaan tapak semaian dan pemilihan sulur yang berkualiti perlu dilakukan dengan teliti.  
 
Tapak semaian sulur memerlukan kolam atau sungai untuk pembesaran sulur, sebelum dipilih dan dipindahkan ke tapak kekal. Kaedah ini mempunyai kelemahan kerana kejayaan sekitar 60% sahaja. Proses ini biasanya mengambil masa kira-kira 12 bulan sebelum sulur dipindahkan ke tapak kekal. Kaedah lain untuk mendapat anak rumbia ialah penggunaan biji benih.  
 
Pemilihan biji rumbia untuk dijadikan benih yang berkualiti diberi keutamaan. Bagi memastikan peratus percambahan yang tinggi, aspek kualiti biji benih hendaklah diberi keutamaan. Buah rumbia yang hendak dijadikan biji benih mestilah dipilih daripada pokok induk yang matang (berumur kira-kira 12 tahun) di mana cara untuk mendapatkan buahnya, cara biasa adalah dengan menebang pokok induk.
 
Walau bagaimanapun, teknik mengait (menjolok) tandan buah dengan galah atau mengutip buah matang yang gugur lebih digalakkan untuk kerja mengumpul buah rumbia.
 
Buah rumbia hendaklah dipilih dengan mencucuk paku ke dalam buah. Amalan demikian dilakukan untuk mengetahui keadaan biji di dalamnya. Biji yang keras lebih baik sebagai biji benih.
 
Sebelum disemai, buah tersebut hendaklah dijemur di bawah cahaya matahari untuk menanggalkan kulit luarnya. Teknik penjemuran ini dibuat dengan meletakkan buah tersebut di atas tanah atau di atas lapisan habuk sabut kelapa.
 
Di tempat yang mana pokok rumbia tidak dijadikan sagu, ia akan digunakan sebagai bahan makanan itik. Itik makan batang rumbia atau mulong cepat membesar dan penghasilan telur yang lebih banyak dan berkualiti. Batang sagu akan dipotong dalam panjang satu meter dan dibelah dua. Itik akan menyudu batang sagu itu sedikit demi sedikit.

No comments:

Post a Comment