Yis adalah sejenis kulat yang digunakan
sebagai bahan penaik dalam menghasilkan roti dan kuih. Tanpa yis, roti yang
dihasilkan akan kelihatan meleper dan keras. Ia tidak naik atau tidak gebu.
Disebabkan yis digunakan untuk menaikkan roti, ia juga dikenali dengan nama ibu
roti. Di kalangan orang tua, yis dipanggil ragi yang digunakan dalam
penghasilan tapai ubi kayu dan tapai pulut.
Yis menjadi aktif dan membiak apabila dicampurkan dengan gula dan air suam (bukan air panas), di mana ia akan menukarkan gula dalam doh kepada gas karbon dioksida, lalu mewujudkan poket-poket atau ruang udara di dalam doh.
Terdapat dua jenis yis iaitu yis basah (segar) dan yis kering (segera). Jumlah yis segera hanya diperlukan separuh berbanding yis segar. Bererti, jika 20 gm yis segar diperlukan, boleh diganti dengan 10 gm yis segera.
Penggunaan yis perlu seimbang dengan doh atau campuran bahan. Banyak mana diperlukan ditentukan melalui “cuba” dan mendapat kadar itu untuk penghasilan seterusnya. Bagaimanapun, sekarang ini perkongsian resipi memudahkan untuk mengetahui sukatan yang diperlukan.
Yis adalah hidupan. Ia akan mati jika disimpan terlalu lama. Ada cara untuk menguji sama ada yis itu masih elok atau sebaliknya. Caranya ialah dengan mencampurkan yis dan gula di dalam air suam. Biarkan sehingga 10 minit. Jika ada buih di permukaan campuran tadi, maka yis tersebut masih aktif dan sesuai untuk digunakan.
Gambar - kiri yis segar dan kanan yis segera
No comments:
Post a Comment