Wednesday, 30 May 2018

ASAL NAMA KUIH TAHI ITIK

Kuih tahi itik cukup popular di Kelantan. Biarpun namanya "tahi", ia tidak menghalang keinginan untuk menikmati kuih yang cukup istimewa ini. Dipanggil nama kuih tahi itik kerana rupa dan tekstur macam tahi itik. 

Kuih tahi itik pernah dikenali sebagai kuih hati sukma, namun nama itu semakin dilupakan dan banyak penggemarnya tidak mengetahui nama itu pernah digunakan pada kuih tahi itik. 

Kuih tahi itik disediakan dengan menggunakan putih telur yang telah diasingkan dari kuning telur. Selepas itu putih telur yang telah diasingkan itu akan dicampur dengan santan dan gula pasir. Biasanya tepung pulut dan tepung beras turut ditambah untuk menambah kuantiti adunan. Rasa kuih tahi itik manis, seperti kebanyakan kuih muih di Kelantan 

Adunan akan dimasak sehingga menjadi berketul-ketul. Biasanya kuih tahi itik tidak dibentuk dalam bentuk tertentu. Untuk memudahkan agihan, ada yang dibuat menjadi bulat atau kepal.

Pembuat kuih tahi itik biasanya tidak khusus memberi tumpuan untuk membuat kuih itu. Sebaliknya kuih tahi itik dibuat kerana tidak mahu membazirkan putih telur yang diasingkan untuk membuat kuih jala mas dan kuih buah tanjung yang hanya menggunakan kuning telur.

No comments:

Post a Comment