Telur masin atau dipanggil juga telur jeruk merujuk kepada telur diawet dengan menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya.
Cara
buat telur masin amat mudah. Jenis telur sesuai dijeruk ialah telur itik.
Umumnya
telur itik akan rosak setelah disimpan lebih 2 minggu di ruang terbuka.
Kerosakan berpunca dari kotoran yang terdapat di lapisan kulit telur dan
penurunan mutu telur disebabkan dengan kelembapan persekitaran.
Prinsip
pengawetan telur adalah bertujuan untuk mencegah peranan bakteria serta
keluarnya air dari dalam telur.
Justeru
pengawetan telur penting untuk menjaga meningkatkan kualiti dan nilai tambah
telur segar tersebut. Salah satu cara yang ekonomik ialah menjadikannya sebagai
telur masin.
Telur
itik dimasinkan juga atas alasan permintaan. Ada orang tidak berminat makan
telur itik segar, tetapi peminat tegar telur masin, lebih-lebih lagi bahagian
kuning telur.
Peminat
telur masin sanggup membayar harga lebih mahal untuk mendapatkan telur masin.
No comments:
Post a Comment