Kupang atau juga dikenali siput sudu merupakan
sejenis famili kerang-kerangan dwicangkerang yang boleh dimakan. Kupang boleh
dijumpai di kawasan air tawar seperti tasik dan sungai. Kupang juga ditemui di
kawasan pasang surut di pinggir laut.
Biarpun kupang boleh ditemui sepanjang
masa, namun ada musim-musim tertentu yang boleh ditemui dengan banyaknya di
sesuatu kawasan seperti tepi pantai. Pada waktu itu kupang mudah ditemui
terdampar di gigi air pantai akibat dihanyutkan arus air pasang.
Fenomina kupang terdampar di pantai turut
disertai hidupan laut lain seperti lala, kepah, mentarang dan kerang bulu juga
berlaku disebabkan perubahan cuaca.
Kejadian itu menjadi rezeki kepada penduduk
tepi pantai, bahkan kepada mereka yang sanggup datang dari jauh untuk
mendapatkan hidupan laut itu untuk dijadikan menu masakan mengikut cita rasa
masing-masing.
Selain diperoleh secara semula jadi, kupang juga boleh diternak. Kupang diternak boleh dituai atau sesuai untuk dipungut bergantung kepada kualiti air.
Dalam keadaan air "sihat", kupang boleh dituai dalam tempoh kira-kira enam bulan, tetapi kebiasannya sekitar tujuh atau lapan bulan. Paling lama tempoh untuk kupang matang ialah setahun.
Kawasan ternakan kupang paling terkenal ialah di Port Dickson, Negeri Sembilan dan Kuala Masai, Johor yang diusahakan oleh para nelayan sebagai pendapatan tambahan. Penternakan kupang menggunakan konsep tabur, tinggal dan tuai.
Kupang sesuai dimasak lemak bersama serai,
digoreng sambal tumis, masak merah, dibakar dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment